Când e cea mai bună perioadă să călătoreşti

E bine să călătorim tot timpul anului, dar trebuie să ţinem cont de câteva lucruri  înainte să ne planificăm o vacanţă. În caz contrar riscăm să ajungem într-un loc cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius la umbră sau să nu găsim cazare la preţuri decente din cauza unui eveniment important care are loc taman în perioada în care ne-am planificat citybreak-ul.

Cea mai bună perioadă pentru un citybreak este primăvara sau toamna. De ce? Pentru că atunci găsim cele mai bune preţuri la biletele de avion. Costul unui citybreak este dat de valoare biletelor de avion, iar dacă acestea sunt la un preţ acceptabil, costul total al ieşirii va fi unul decent. În timpul verii sau al oricărei sărbători legale, preţurile biletelor o să fie mult mai mari. În perioada verii, marile oraşe europene sunt pline de turişti, iar faptul că există cerere mare determină şi companiile aeriene să profite de acest lucru şi mărească tarifele. În plus, în luna august preţurile biletelor de avion sunt mari pentru că atunci îşi iau vacanţă românii care muncesc în străinătate, în special cei din Italia. Ei se întorc acasă la începutul lunii august şi pleacă în străinătate la sfârşitul lunii. O să observaţi că în această perioadă toate cursele spre destinaţii europene au preţuri mult mai mari decât de obicei. La fel se întâmplă şi în perioada sărbătorilor de iarnă sau a celor de Paşte.

În cazul citybreak-urilor trebuie evitate perioadele în care au loc târguri importante sau alte evenimente. De data aceasta riscăm să crească preţul cazării. Atunci când are loc un eveniment important aşteptaţi-vă să fie puţine locuri de cazare disponibile, iar acestea le găsiţi la un preţ mai mare decât vă imaginaţi. Tot din cauza aceluiaşi principiu: când există cerere, preţurile cresc! De exemplu, la sfârşitul lunii septembrie are loc Săptămâna Modei la Milano, iar în acea perioadă preţurile cazărilor din Milano şi împrejurimi sunt foarte mari. La fel se întâmplă şi dacă ne căutăm cazare în Munchen la mijlocul lunii septembrie, când are loc târgul internaţional de gastronomie. Mii de oameni participă la aceste evenimente, iar toţi vor avea nevoie de o cameră de hotel, hostel, B&B Cel mai bine este să vă documentaţi pe internet înainte de a alege perioada citybreak-ului, pentru a nu risca să cheltuiţi mai mult de cât v-aţi propus.

Cea mai bună perioadă de mers în Turcia este în lunile iunie şi septembrie, când temperatura este perfectă pentru plajă şi baie. Pentru Grecia de Nord,  luna iunie, sfârşitul lunii august şi în prima jumătate a lunii septembrie sunt ideale! Când am mers prima dată în Halkidiki la jumătatea lunii septembrie, îmi spuneau grecii că au fost anii când au făcut baie în Mareea Egee chiar şi pe 6 octombrie. În zonele sudice ale Greciei precum Creta sau Santorini, sfârşitul lunii mai şi lunile iunie şi septembrie sunt perfecte pentru vacanţă. Şi în lunile iulie şi august vremea este bună, dar riscăm să avem parte de temperaturi caniculare. În luna iulie se înregistrează frecvent în Turcia temperaturi de peste 40 de grade la umbră. Pe lângă disconfortul termic, temperaturile înalte pot provoca arsuri solare dacă nu folosim cremă cu protecţie mare. Situaţia devine şi mai dramatică dacă suntem în vacanţă cu copiii.

Tot din cauza temperaturilor ridicate, destinaţii precum Egipt, Israel, Maroc şi Iordania trebuie evitate complet în perioada de vară. Dacă în Turcia, temperaturile din iulie pot fi suportate, în Egipt se înregistrează frecvent peste 45 de grade la umbră. Astfel, vacanţa mult visată se poate transforma într-un coşmar. Primăvara şi toamna sunt perfecte pentru plajă în destinaţii precum Egipt sau Iordania, dar şi iarna se poate merge, însă există riscul ca apa să nu fie destul de caldă pentru a face baie.

Pentru destinaţiile din Caraibe, sezonul începe în luna septembrie şi se încheie în luna mai. Se poate călători şi în lunile de vară, însă riscăm să avem parte de vreme ploioasă. În Republica Dominicană, Cuba, Jamaica sau Mexic putem să călătorim fără probleme atunci când în România este frig. Nu acelaşi lucru putem să spune despre destinaţiile turistice din Oceanul Indian. În zona respectivă sunt şanse să plouă chiar şi în perioada de iarnă, când este vârful de sezon, pentru că acele zone sunt sub influenţa musonilor. Cu toate acestea, sunt şanse mai mici să ai parte de multe zile ploioase dacă vizitezi Thailanda, Bali şi Maldive în perioada septembrie-mai. Dar nici vara nu sunt destinaţii de evitat. Până la urmă, o zi sau două de ploaie nu sunt un capăt de lume!

Ca să fim sigur că nu avem parte de vreme nepotrivită în vacanţă, cel mai la îndemnă este să folosim site-uri specializate. http://www.thebesttimetovisit.com/ sau http://www.besttimetogo.com/ sunt două astfel de site-uri unde putem să introducem o destinaţie anume şi să aflăm care este temperatura medie pentru zona respectivă în perioada în care dorim să călătorim. Pentru a afla temperatura apei dintr-o zonă anume putem să folosim site-ul https://www.seatemperature.org/  , iar http://hikersbay.com/?lang=ro ne ajută, de asemenea, să găsim cea mai bună vreme de călătorie.

About the Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *